Werkgevers

1 op de 5 medewerkers combineert werk met mantelzorgtaken. Vaak gaat dat goed, maar soms niet en dan is het fijn als een werkgever overbelasting herkent en erkent. Mantelzorgers lopen namelijk lang niet altijd te koop met hun gevoel van overbelasting.

Maar hoe herken je overbelasting bij een medewerker?

Als een medewerker vaak verzuimt of op het werk niet altijd meer ‘bij de les’ is, kan er sprake zijn van overbelasting door mantelzorgtaken.

Hoe sneller dat herkend en erkend wordt door een werkgever, hoe groter de kans is dat de werknemer niet zelf ziek wordt of onnodig verzuimt. Dat bespaart tijd en geld en houdt de verstandhouding tussen werknemer en werkgever goed. Mantelzorg & Meer informeert en adviseert u en uw werknemer graag.

Een Mantelzorgmakelaar kan adviseren met praktische oplossingen of mantelzorgvriendelijk HR-beleid.

Maak mantelzorg bespreekbaar

44% van de werknemers die mantelzorgen praat hierover niet met de leidinggevende. Om verschillende redenen: ze zien zichzelf niet als mantelzorger, ze vinden dat dit privé is, ze vinden dat ze het zelf moeten oplossen of er wordt op het werk niet over mantelzorg gesproken. Dit biedt kansen aan werkgevers. Als je weet wat er thuis speelt, kun je meedenken over mogelijke oplossingen en uitval voorkomen.

Als de leidinggevende en collega’s weten van de thuissituatie, is er vaak meer begrip en flexibiliteit. De Praatplaat van Werk&Mantelzorg helpt medewerkers en leidinggevenden om met elkaar in gesprek te gaan over de combinatie werk en mantelzorg. Op de praatplaat zijn vragen opgenomen die helpen om het gesprek op weg te helpen. https://www.werkenmantelzorg.nl/kennisbank/praatplaat

Folders

Mantelzorg & Meer heeft verschillende folders met meer informatie over onze expertise en ons aanbod voor werkgevers en verwijzers.

“Ik weet nu hoe belangrijk het is dat een medewerker tijdig aangeeft als de combinatie van werk en zorg te zwaar wordt.”

Scroll to top