U bent hier:   > > > ‘Ik ben dankbaar dat ik dit mag doen’

‘Ik ben dankbaar dat ik dit mag doen’

  29 04 2019 in "Vrijwilligers" • door Mantelzorg & Meer

‘Ik ben dankbaar dat ik dit mag doen’

In 1974 kwam hij vanuit Tunesië naar Nederland. “Van buiten ben ik geen kaaskop, maar van binnen wel!’, zegt hij lachend. Boubaker Boulabi is bijna twee jaar vrijwilliger bij Mantelzorg & Meer. Hij bezoekt elke woensdag twee adressen.

“Ik ga eerst naar een mevrouw die nogal vergeetachtig is. Zij vergeet ook te eten. Daarom ben ik er om twaalf uur en ga om twee uur weer weg. Ik neem mijn eigen lunch mee en dan eten we samen en maken een praatje. Het is ontzettend gezellig met haar. Inmiddels eet zij meer dan voorheen!”

Helpen

Als het twee uur is belt Boubaker met de vrouw van zijn volgende cliënt, een meneer met Parkinson. Zij weet dan dat hij er over een kwartier is en zorgt dat haar man klaar staat voor de wekelijkse wandeling. “We praten over van alles”, vertelt Boubaker. “Het weer, reizen, religie en alles wat ons verder bezig houdt. Ik ben zo dankbaar als ik merk dat hij blij is. Dat geeft een warm gevoel. Van nature wil ik graag mensen helpen, dat zit in mij, en ik ben geïnteresseerd in hun verhaal en gedachten. Ik haal echt veel voldoening uit het vrijwilligerswerk.”

Troost

Het begon allemaal in het Zonnehuis, waar zijn vrouw palliatieve zorg kreeg. Hij maakte een praatje met de patiënten en bood hen troost. “Dat doe ik nog steeds, zij maken mee wat mijn vrouw heeft meegemaakt. Ondanks dat het werk in de palliatieve zorg moeilijk is, blijf ik het doen, ik zie daar iedere keer sporen van mijn overleden vrouw.”
“Na haar overlijden, ben ik gaan kijken waar er verder hulp nodig was. Ik kwam in contact met Helen van Mantelzorg & Meer tijdens een informatiemarkt van organisaties in het Zonnehuis. Na een leuke kennismaking, waarin Helen vertelde over wat het werk inhoudt en wat wel en niet van je verwacht wordt, ben ik ingezet als vrijwilliger.

Doel

Boubaker is 67 jaar, zijn twee zoons van 27 en 25 zijn inmiddels de deur uit en studeren in Amsterdam. Hij woont alleen en dat is soms best eenzaam. “Ik mis mijn zonen thuis, nu ze hun eigen leven leiden. Het vrijwilligerswerk geeft mij een doel en afleiding. Vroeger had ik mijn werk als docent Frans en mijn gezin. Als dat wegvalt kun je thuis gaan zitten, maar dat helpt niet. Nu help ik anderen en dat doet mij goed.”

Actief

Zelf wandelt hij in een wandelgroep en gaat hij af en toe naar theater of de film. Vroeger deed hij aan volleybal en hij heeft ontdekt dat er vlak bij hem volleybal voor senioren is. “Ik ga daar binnenkort maar eens langs, het lijkt me leuk en gezond om te blijven sporten,’ vertelt Boubaker enthousiast.

Klein pleidooi

Boubaker wil toch nog iets kwijt. Hij vindt het best moeilijk om het te zeggen: “Soms reageren mensen wat achterdochtig op mij als vrijwilliger. Misschien door mijn uiterlijk en door alles wat er in de wereld gebeurt. Ik benader iedereen hetzelfde, we zijn allemaal mensen en ik wil alleen maar helpen.” Een klein pleidooi voor een wereld zonder vooroordelen.

Oproep

Boubaker eindigt met een oproep: Het geeft een goed gevoel om voor iemand wat te doen! Wil jij een ander helpen, meld je dan aan bij Mantelzorg & Meer!”

Meer info? Bel 020 333 53 53 of mail naar info@mantelzorgenmeer.nl

Vrijwilliger Boubaker met Consulent Respijtzorg Helen van Mantelzorg & Meer