U bent hier:   > > > Hanneke ten Brinke met pensioen: ‘Ik heb de leukste baan van heel Nederland!”

Hanneke ten Brinke met pensioen: ‘Ik heb de leukste baan van heel Nederland!”

  29 09 2021 in "Mantelzorg" • door Richard Hampsink

Er zijn steeds minder medewerkers die een kwart eeuw bij dezelfde werkgever blijven werken. Daarom is het ook bijzonder dat Mantelzorg & Meer-collega Hanneke ten Brinke dit wel bijna bereikt heeft. Bijna, want ze zal de 25 jaar niet helemaal volmaken. Vanaf oktober gaat ze genieten van haar pensioen. In Jessica van ’t Slot vindt ze een goeie opvolger die met veel energie en enthousiasme het werk van Hanneke overneemt. Hoe kijkt Hanneke terug op al die jaren? En hoe ziet Jessica haar functie bij Mantelzorg & Meer? Genoeg aanleiding voor een dubbelinterview met Hanneke en Jessica.

Om met jou te beginnen Hanneke: hoelang heb je precies bij Mantelzorg & Meer gewerkt?

Om eerlijk te zijn, wist ik het zelf ook niet exact, dus ik heb het vanochtend opgezocht. Het blijkt dat ik op 1 juli 1998 ben begonnen. Met dat gegeven heb ik uitgerekend dat ik bij mijn vertrek 23 jaar en 3 maanden in dienst ben geweest.

Een lang dienstverband, maar niet je eerste; wat heb je gedaan vóór je bij Mantelzorg & Meer kwam?

Hanneke afscheidsbloemen

Ik ben na mijn HBO-V begonnen als wijkverpleegkundige in de Haarlemmermeer. Dat heb ik ongeveer 12 jaar gedaan en daarna kwam ik bij een project dat de samenwerking moest bevorderen tussen zorg- en welzijnsorganisaties. Ik was daar de verbindende schakel tussen de organisaties.

Na dat project kreeg ik bij Aanvullende Thuiszorg een coördinerende functie om de terminale zorg te regelen bij patiënten. Dat heb ik een paar jaar gedaan. In die tijd ontstond bij mij de behoefte om meer met groepen te werken. Mijn leidinggevende wees me toen op een functie bij een ander team dat ze aanstuurde. Daar zochten ze iemand om vrijwilligers te scholen. Dat bleek het Steunpunt Mantelzorg te zijn, en zo ben ik hier terechtgekomen. Mijn eerste functie was dus coördinator vrijwilligers. Nu doen mijn collega’s Helen, Leonie, Sietske en Simone dat.

Het Steunpunt Mantelzorg (nu Mantelzorg & Meer) bestond in die tijd uit slechts drie mensen en de inzet van vrijwilligers was onze enige taak.

Dus in die 23 jaar is de organisatie behoorlijk gegroeid.

Klopt. Het is niet meer te vergelijken met hoe we zijn begonnen. Daarom heb ik het ook 23 jaar vol gehouden, want het werk en ons aanbod veranderde steeds. Er kwamen nieuwe cursussen en activiteiten bij. Zo werd ik na een paar jaar Mantelzorgconsulent in plaats van coördinator. Door al die ontwikkelingen bleef het voor mij aantrekkelijk om hier te werken. Ik heb het hier ook altijd naar mijn zin gehad en ik heb ook altijd geroepen ‘dit is de leukste baan van heel Nederland’. Al die contacten met je netwerk en met de gemeente en natuurlijk alle contacten met mantelzorgers. Zij zijn altijd blij met wat je doet.

Je hebt dus met veel plezier gewerkt. Is dat ook hoe je terug kijkt op al die jaren?

Ja, maar naast het plezier ook met voldoening en trots over wat we met ons allen bereikt hebben. We hebben een prachtig ‘product’. Er is zó veel! Mensen die zich nu aanmelden hebben veel keuzes. Ons aanbod gaat van individuele en familiegesprekken naar cursussen tot gespreksgroepen. Het kan allemaal.

Zeker in deze laatste maand waarin ik Jessica inwerk, zie ik extra goed hoe leuk deze baan is. Daarbij helpt het natuurlijk ook dat ik zie hoe enthousiast Jessica al die taken overneemt. Het is gewoon erg leuk om mijn werk op een presenteerblaadje over te dragen aan haar. Dus ja: ik kijk met plezier, trots en voldoening terug op al die jaren.

Maar als de overdracht voltooid is, moet je al die mooie taken uit handen geven… Met welke activiteiten vul jij vanaf oktober je dagen?

Het lekkerste lijkt me dat je iedere dag kunt kiezen wat je wilt doen. Ik heb verschillende plannen: Zo wil ik Franse les volgen en vrijwilligerswerk doen en werken in de moestuin. Het lijkt me ook heerlijk om meer tijd te kunnen besteden aan mijn kinderen en kleinkinderen. Daarnaast wil ik veel wandelen en fietsen. Mijn sociale contacten onderhouden kan straks ook doordeweeks. Maar ik vul het nog niet helemaal in. Het is een fijn idee dat mijn weken niet helemaal vol zitten.

Een mooi vooruitzicht voor na 30 september. Mantelzorg & Meer gaat straks zonder jou verder. Heb je nog een advies of raad voor iedereen die achterblijft?

Poeh.. moeilijk… Het belangrijkste lijkt me dat jullie goed blijven luisteren naar wat de mensen willen. Denk niet: ‘wij weten wel wat je nodig hebt’, maar luister naar de cliënt. Zo is er nu vraag naar nieuw digitaal aanbod. Gespreksgroepen via Zoom bijvoorbeeld. Dat moet Mantelzorg & Meer verder faciliteren. Daarnaast hoop ik dat Mantelzorg & Meer heel sterk blijft staan als team om gezamenlijk onze mooie producten te blijven uitdragen.

En wat zou je specifiek voor je opvolger Jessica willen meegeven?

Allereerst: ik ben superblij met Jessica. Ik zie dat ze er volledig voor gaat en ik hoop dat ze het net zo leuk gaat vinden als ik. Misschien kan ze de functie nog wat meer uitbreiden en aanpassen op haar eigen manier, want ik denk dat er heel veel kansen liggen. ‘En daar gun ik je alle goeds in, Jessica!’

 Jessica: ‘wat mooi gezegd, allemaal… Dankjewel Hanneke!‘

Dit vormt ook meteen een mooi bruggetje naar jou, Jessica! Allereerst: Wie is Jessica van ’t Slot?

Hanneke en Jessica

Oh jee… Nou, even in het kort: ik ben 57 jaar en moeder van vier kinderen en oma van vijf kleinkinderen. Ik hou ontzettend veel van de natuur; wandelen, fietsen. Maar ook van vakanties, terrasjes, kortom: het goede leven!

Tot mijn 49ste deed ik vooral administratief werk en besteedde ik veel aandacht aan mijn gezin. Daarna maakte ik een switch naar de zorg en ben ik gaan werken als Verpleegkundige. Vervolgens werd ik teamleider bij Cordaan. Ik werkte bij de afdeling VVT (verpleging, verzorging en Thuiszorg).

 

Ik heb dus veel ervaring in thuiszorg, verpleging en revalidatie. De psychogeriatrische en de somatische zorg voor ouderen zorg had daarbij altijd mijn bijzondere interesse.

Wat sprak je precies aan in deze functie bij Mantelzorg & Meer, die toch wat meer naast de zorg staat?

Vooral de levensverhalen en ervaringen van de mensen. De mensen vertellen over hun leven; ze delen hun leven met je en dat kan heel kwetsbaar zijn. Ik ben geïnteresseerd in die verhalen en ervaringen en wil graag weten waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt… Ik ben een echt ‘mensen-mens’. Het effect van diverse ziektebeelden op naasten en daarin ondersteuning bieden is natuurlijk zeer dankbaar werk.

En heb je al een idee hoe je Hannekes functie bij Mantelzorg & Meer wilt vormgeven?

Natuurlijk in eerste instantie zo goed mogelijk voortzetten wat Hanneke heeft opgebouwd, ‘want jij hebt iets gebouwd, Hanneke, wat ik graag wil voortzetten’. Maar daarnaast wil ik ook kijken naar die nieuwe kansen en mogelijkheden die jij ook al noemde. Natuurlijk wil ik ook mezelf verder ontwikkelen.

Wat zouden die nieuwe mogelijkheden moeten zijn volgens jou? Waar zie jij kansen voor Mantelzorg & Meer?

Ik denk dat er veel kansen liggen op het gebied van social media en digitale dienstverlening; zaken waarvan ik nu nog niet eens kan bedenken dat ze er zijn. Dat lijkt me met name belangrijk voor de jonge mantelzorgers. Dat wordt weliswaar niet mijn persoonlijke werk, maar ik kan zeker meedenken over de uitbreiding van die mogelijkheden.

Ik zie dat je daar enthousiast over wordt. Welke andere zaken geven je in het bijzonder energie in deze voor jou nieuwe organisatie?

Dan kom ik toch weer terug op die levensverhalen en ervaringen die ik eerder noemde. Daar ben ik in geïnteresseerd en het lijkt me mooi om van daaruit de behoeftes van de mensen te kristalliseren. Daar ligt voor mij de uitdaging, en uit het vaststellen en boven water krijgen van een behoefte bij een cliënt. Dat kan in een persoonlijk gesprek zijn maar ook in een cursus. Je staat zó dichtbij de cliënt, of mantelzorger… Dat voelt heel fijn en geeft veel energie.

Je gaat veel mantelzorgers zien in de regio Amstelveen, Uithoorn en Aalsmeer.

Wat zou je nu al willen zeggen tegen al die mantelzorgers die je gaat ontmoeten de komende tijd?
Eigenlijk heel praktisch: zoek contact op het moment dat je hulp nodig hebt, en twijfel niet om contact op te nemen, want er is hulp. En doe ook vooral mee met de cursussen van Mantelzorg & Meer. Want ook in die korte tijd dat ik hier ben, zie ik al dat die inhoud echt heel erg goed is.

Veel succes en plezier in deze functie, Jessica. En Hanneke: hartelijk dank voor je lange inzet en geniet van de tijd die voor je ligt!