U bent hier:   > > > Waarde mantelzorg 22 miljard per jaar

Waarde mantelzorg 22 miljard per jaar

  25 05 2021 in "Mantelzorg" • door Bron: MantelzorgNL en NPO Radio 1

Mantelzorg is niet gratis

Mantelzorgers goed ondersteunen loont, zo blijkt uit het onderzoek dat Ecorys heeft uitgevoerd in opdracht van MantelzorgNL. Voor het eerst is berekend wat de waarde van mantelzorg is voor de maatschappij: 22 miljard per jaar.  Dit bestaat uit 20 miljard uren die mantelzorgers besteden aan zorg en 1,8 miljard aan kosten, bijvoorbeeld reiskosten. In 2019 besteedden vijf miljoen mantelzorgers 1,5 miljard uren aan mantelzorg. Dit is gelijk aan 850.000 fulltime arbeidsjaren. 

Mantelzorg is dus niet gratis. Als je niet zou zorgen, dan zou je iets anders kunnen doen, bijvoorbeeld werken en zo meer inkomsten hebben, een opleiding volgen of je welzijn vergroten. De kosten om een mantelzorger door een zorgprofessional te laten vervangen zijn 70% tot 100% hoger. Als je als mantelzorger ziek wordt en niet meer kunt zorgen, worden de kosten om dit op te vangen veel hoger.

Ondersteuning mantelzorgers loont

Ondersteuning om uitval en overbelasting te voorkomen is belangrijk, voor de mantelzorger en voor de maatschappij. Dat kan onder andere door tijdelijk overdragen van de zorg. Of door de inzet van een mantelzorgmakelaar die de regeltaken kan overnemen. Deze ondersteuning heeft een positief effect op de kwaliteit van leven voor mantelzorgers. Uit het onderzoek blijkt dat de kosten van deze ondersteuning al terugverdiend worden als de mantelzorger daardoor een week minder uitvalt.

Vervolgonderzoek

MantelzorgNL doet een oproep aan de wetenschap om meer onderzoek te doen. Het huidige onderzoek laat zien wat de waarde in geld is van mantelzorg.  Het laat niet zien wat de prijs is van sommige mantelzorgsituaties die geestelijk zwaar zijn. Door bijvoorbeeld altijd ‘aan te staan, of degene te zijn die voor rust en troost zorgt’.

Meer onderzoek is goed voor de ondersteuning van mantelzorgers en daardoor voor de maatschappij als geheel.

Podcast

Kijk of luister hier het interview van Liesbeth Hogendijk, bestuurder van MantelzorgNL op
NPO Radio 1.

Meer informatie

MantelzorgNL, Waarde van mantelzorg

Factsheet De waarde van mantelzorg in cijfers

Rapport De maatschappelijke waarde van mantelzorg