U bent hier:   Home   >   Mantelzorg   >   Jonge mantelzorgers   >   Tips voor jonge mantelzorgers!

Tips voor jonge mantelzorgers

Het kan fijn zijn om voor je familielid te zorgen. Maar soms kan het ook wat te veel worden. Hoe zorg je goed voor jezelf? Een paar tips:

#1 Deel je zorg
Ook al kan het soms lastig zijn, probeer te praten Praat over je situatie met iemand die je vertrouwt. Je zult merken dat het oplucht om je zorgen te delen.

#2 Bespreek het op school
Vertel aan je mentor of leraar over je thuissituatie. Hij begrijpt dan beter dat je je huiswerk een keer niet af hebt. Of dat je met je gedachten niet bij de les bent.

#3 Geef aan wanneer het te veel is
Misschien kunnen mensen in je omgeving wat van je overnemen. Dat is niet egoïstisch, maar nodig om het vol te houden. Weet je niemand? Vraag dan bijvoorbeeld hulp bij een vrijwilligersorganisatie. Ook Mantelzorg & Meer heeft vrijwilligers die graag een paar uur bij degene blijven waar jij voor zorgt. 

#4 Blijf leuke dingen doen
Ga lekker sporten en blijf met vrienden afspreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet alleen voor. Tijd voor jezelf is ook belangrijk!

#5 Zoek informatie
Is iets niet duidelijk over de ziekte of handicap? Stel je vraag aan je familie, je huisarts of een verpleegkundige. Het antwoord kan je geruststellen.

#6 Help mee!
Deel je verhaal! Niet iedereen weet genoeg over mantelzorg. Door je verhaal te delen help je ook andere jongeren die een ziek familielid hebben.